Logo

Årets Sparprofil 2023

Vi vill med priset Årets Sparprofil premiera personer som arbetar för ett bättre sparande.

Syftet med Årets Sparprofil är att premiera personer som arbetar för ett bättre sparande.

Att spara är grunden för att skapa ekonomisk trygghet och frihet. Tyvärr finns inte den kunskapen överallt. Det gör att pengar som ska sparas till pensionen hamnar på sparkonton med obefintlig ränta eller att pengar som ska användas till bostadsköp om ett halvår spekuleras bort på högriskaktier.

Men det finns många som arbetar för att råda bot på detta: Från Instagraminspiratörer till grävande journalister och finansprofiler. Och de vill vi hylla!

Årets Sparprofil vinner:

Logo

Den prestigefulla trofén Snöbollen*

  • En plats i nästa års jury
  • 25 000 kronor att donera till valfri organisation
  • Ett års prenumeration på Affärsvärlden

Samtliga nominerade vinner:

  • Ett års prenumeration på Affärsvärlden

* Varför en snöboll? Jo, vi har såklart låtit oss inspireras av snöbollseffekten, som är en metafor för att beskriva en positiv tillväxt eller utveckling. Metaforen grundar sig på ett snöklot som sätts i rullning nerför en backe och vars diameter växer för varje varv det rullar. Ungefär som ett bra sparande fungerar. Därav namnet och formen på priset.

Juryn

Jury

Johan Lannebo

Ordförande Lannebo

Johan Lannebo har mer än 30 års erfarenhet som analytiker, mäklare och fondförvaltare med fokus på den svenska aktiemarknaden.

Jury

Frida Bratt

Vinnare av Årets Sparprofil 2022

Frida Bratt är förra årets vinnare av Årets Sparprofil. Hon är sparekonom på Nordnet och brinner för bättre villkor, att sänka trösklar och engagera nya grupper till sparande.

Jury

Patrick Siegbahn

Grundare Småspararguiden

Efter att ha arbetat som hedgefondanalytiker startade Patrick Siegbahn Småspararguiden med målet att hjälpa människor till en bättre ekonomi genom oberoende rådgivning och grävande journalistik.

Jury

Peter Benson

Chefredaktör Affärsvärlden

I mer än 20 år har Peter Benson arbetat med ekonomijournalistik. Hans mål är att ge sparare möjlighet till bättre affärer genom analys och information.

Jury

Ingrid Bonde

Styrelseordförande Alecta

Ingrid Bonde har under sin långa karriär inom finanssektorn bland annat varit generaldirektör för Finansinspektionen och vd för AMF Pension. Hon är idag verksam som styrelseproffs.

Frida Bratt - Årets Sparprofil 2022

07 dec. 2022

Frida Bratt vinnare av Årets Sparprofil 2022

Nordnets sparekonom Frida Bratt prisas som den person som gjort de viktigaste insatserna för svenskarnas sparande 2022.

I priset Årets Sparprofil ingår bland annat 25 000 kronor att skänka till valfri organisation, samt ett års prenumeration av tidningen Affärsvärlden. Dessa delar av priset kan dock komma att variera beroende på inom vilken funktion, och/eller organisation som pristagaren är verksam inom då det enligt Näringslivskoden finns begränsningar kring vilka förmåner personer får motta.

1) Om pristagaren utövar myndighet eller hanterar offentlig upphandling kan denne inte motta någon förmån då detta anses strida med Näringslivskoden. Det innebär att inget pris kan mottas.

2) Om pristagaren tillhör en yrkeskategori där särskild restriktivitet enligt Näringslivskoden ska iakttas kan denne inte motta de delar av priset som kan anses vara intressepåverkande. Till dessa yrkeskategorier hör till exempel offentligt anställda, bankanställda, anställda på finans- och försäkringsföretag samt journalister.

3) Om pristagaren får priset, helt eller delvis, för arbete denne utfört i sin yrkesroll och inte hör till ovan nämnda kategorier krävs att pristagarens arbetsgivare godkänner att pristagaren mottar de olika delarna i priset samt att det är förenligt med bolagets generella policy.

Priset kan i vissa fall ha skattemässiga effekter för mottagaren. Det åligger Lannebo att upplysa pristagaren om de skattemässiga effekterna innan denne mottar priset.

Var med och skapa grunden för ett växande sparintresse